HRANJENJE IN KONZERVIRANJE ŽIVIL

Shranjevanje živilBIOLOŠKI NAČIN

KEMIČNI NAČIN

FIZIKALNI NAČIN
Zamrzovalna skrinja ali omara, pravilno hranjenje živil v hladilniku, jedi v zamrzovalniku

BIOLOŠKI NAČIN

Pri biološkem načinu izkoriščamo delovanje mikroorganizmov, ki ustvarijo okolje neugodno za rast drugih, nezaželenih. Kot primer lahko omenimo kisanje zelja in repe, kjer se razmnožujejo mlečnokislinske bakterije, ki encimsko pretvarjajo ogljikove hidrate v mlečno kislino.

KEMIČNI NAČIN

S soljenjem so si pomagale že naše prababice in prav tako njihove prednice. Sol odvzame mikroroganizmom znatne količine vode, s čimer zavre njihovo delovanje in s tem živilo zaščiti pred kvarjenjem. Med kemična sredstva prištevamo tudi sladkor, kis, etilni alkohol ter razne kisline.

FIZIKALNI NAČIN

Pasterizacija živil pri temperaturi 75 - 95 o C predstavlja preprost in dokaj zanesljiv način njihove predelave. Tako ohrani kar precej svojega naravnega okusa, aromo, obliko in hranilno vrednost. Pasterizacija zahteva ustrezno posodo in skrbnost pri izvajanju postopka.

S sušenjem odtegnemo sadju, zelenjavi in drugim živilom vsaj 15% vode, kar onemogoča razvoj bakterij. Pri tem prastarem postopku potrebujemo za shranjevanje suh, zračen in topel prostor. S sušenjem ohranimo v sadju in zelenjavi precej koristnih snovi.

Zmrzovanje je shranjevanje živil s pomočjo nizkih temperatur do -20 oC. Z njim ustavimo večino biokemičnih ter encimskih sprememb ter delovanje mikroorganizmov. Živila ostanejo po zmrzovanju po barvi okusu in biološki vrednosti podobna svežim.

Zamrzovalna skrinja ali zamrzovalna omara

Zamrzovanje shrankov za daljši čas je naraven način konzerviranja. Zamrznjena živila so po barvi, okusu in biološki vrednosti podobna svežim. Prednost zamrzovanja je tudi v tem, da je delo opravljeno hitro, brez posebnega napora. Z zamrzovanjem si pomagamo ob izjemnih priložnostih (sezonski nakupi, večja in ugodnejša ponudba na tržnici, ...). Prehrano lahko dolgoročno načrtujemo, če imamo na zalogi pestro izbiro shrankov iz vseh letnih časov. Seveda pa za zamrzovanje potrebujemo zamrzovalno skrinjo ali omaro. Za katero se bomo odločili, je odvisno on nas samih. Za lažjo odločitev vam ponujamo pregled pomanjkljivosti in prednosti:

ZAMRZOVALNA SKRINJA
Pomanjkljivosti
Prednosti
zavzame več prostora kot omara
preglednost nad vsebino je v primerjavi z omaro manjša
dviganje polnih košaric z dna in pomivanje notranjosti je napornejše
prostornina je bolje izkoriščena
potrošnja električne energije je v primerjavi z omaro za približno 10-15% manjša

ZAMRZOVALNA OMARA
Pomanjkljivosti
Prednosti
zamrzovalna prostornina je 15-20% manj izkoriščena od skrinje
potrošnja električne energije je v primerjavi s skrinjo 10-15% večja
pri pogostem odpiranju hladen zrak odteka
omara je s predali preglednejša, čiščenje je lažje, ker je visoka, zavzema manjšo talno površino, lahko jo vključimo v kuhinjski element

Če so omarina vrata tesno zaprta, preskusimo tako, da pripremo list papirja, ki ga izpod zaprtih vrat ne moremo izvleči.

Pravilno hranjenje živil v hladilniku

Živila, ki jih omenjamo, shranjujemo v hladilniku pri temperaturi me +2 in +6 stopinjami Celzija.

Grah

zelenjava iz odprtih konzerv

3-5 dni

Gobe in krompir

Gobe in kuhan krompir niso primerni za zamrzovanje, prav tako je treba biti previden pri začimbah in dišavah.

Kompot

vse vrste

3 dni

Brokoli

prevret

1 dan

Špageti

sveži

2 dni

Krompirjeva solata

1 dan

Riž

2 dni

Mleko in smetana

2 - 4 dni

kondenzirano mleko - odprto

4-5 dni

smetana

4 dni

Jogurt

4 dni

Sir

mehki odprt ali načet

do 5 dni

trdi narezan

do 10 dni

Jajca

surova

20-30 dni

kuhana

14 dni

Zarebrnica

surovo meso

največ 2 dni

prevreto meso

3-4 dni

Mleto meso

surovo mleto ali tudi sveža pečenica

pol dneva

Kranjska klobasa

prekajena

2-4 dni

Riba

surova

največ 1 dan

prekuhana ali prekajena

1-2 dni

Pršut

prekajena gnjat ali narezana suha salama v rezinah

5-6 dni

Kura

surova perutnina

3-5 dni

pečena ali kuhana

5-6 dni

Solata

glavnata

2 dni

Korenje

korenje, zelje, ohrovt

10-30 dni

Stročji fižol

grah in fižol v strokih

5-7 dni

Koščičasto sadje

7 dni

Pečkasto sadje

8 dni

Špinača

surova

1-2 dni

Jagodičasto sadje

2 dni

Kuhane jedi

2 dni

Slaščice

2 dni

 

kazalkaNe prezrite! Roki trajanja veljajo samo v primeru, da so bila živila sveža.

kazalkaKako dolgo ostane živilo v hladilniku sveže je napisano na embaliranem blagu.

 

Jedi v zmrzovalniku

kazalkaČe imamo živila v zamrzovalniku in jih odtajamo, jih ne smemo več ponovno zamrzniti. kazalkaZa 4 osebe v gospodinjstvu zadostuje hladilnik, ki ima 200 litrov koristne prostornine. kazalkaPoln zamrzovalnik je glede potrošnje električne energije varčnejši od le delno napolnjenega.