NasvetiNASVETI

SPLOŠNA GESLA O HRANJENJU

ZLATA PRAVILA ZA PRIPRAVO HRANE

RITEM PREHRANJEVANJA

Ločnica

SPLOŠNA GESLA O HRANJENJU

kazalkaUživajmo hrano sede (nikoli stoje, med hojo ali vožnjo).

kazalkaPrehrana naj bo redna (zajtrk, kosilo, večerja, 1-2 malici).

kazalkaZa použitje glavnih obrokov si vzemimo 10-30 minut. Hrano dobro prežvečimo.

kazalkaUživajmo čimbolj raznovrstno hrano.

kazalkaNe pretiravajmo s hrano.

Ločnica

ZLATA PRAVILA ZA PRIPRAVO HRANE

kazalkaIzbirajmo hrano, ki je ustrezno tehnološko predelana (pasterizirano mleko, dobro očiščeno sadje in zelenjavo).

kazalkaKuhajmo hrano temeljito - Toplotno neobdelana hrana je mnogokrat kontaminirana s patogenimi mikroorganizmi. Pravilna in ustrezna toplotna obdelava bo uničila patogene mikroorganizme, vendar bodimo pozorni, kajti temperatura 70 stopinj Celzija mora biti dosežena v vseh delih živila.

kazalkaSkuhano hrano moramo postreči oziroma pojesti takoj. Če se skuhana hrana ohlaja na sobni temperaturi mikroorganizmi ponovno začno s svojim delovanjem. Če je predolgo na sobni temperaturi pred uživanjem je možnost rasti mikroorganizmov mnogo večja. Zaužijmo hrano kar najhitreje po končanem postopku toplotne obdelave.

kazalkaPozorni bodimo pri ponovnem pogrevanju hrane oz. jedi. Ohladitev že kuhane jedi sicer upočasni delovanje mikroorganizmov, vendar jih ne uniči. Ko hrano ponovno segrevamo jo moramo v celoti segreti na okoli 70 stopinj Celzija zaradi mikroorganizmov.

kazalkaVzdržujmo čisto kuhinjo in ves pripravljalni pribor, ki ga v pripravi hrane uporabljamo! Paziti moramo tudi na obleko - delovno obleko!

kazalkaŽivila zaščitimo pred insekti in glodalci!

kazalkaUporabljajmo čisto vodo! Posebno pozorni bodimo pri pripravi otroške hrane!

Ločnica

RITEM PREHRANJEVANJA

kazalkaRitem prehranjevanja predstavlja število dnevnih obrokov in časovni razmak med njimi.

kazalkaStrokovnjaki so ugotovili, da je za naše zdravje, dobro psihično in fizično počutje pomembno število zaužitih obrokov. Tako naj bi imel človek najmanj tri redne obroke dnevno, še bolje pa je, da je to število večje. Redni dnevni obroki naj bi bili zaužiti v časovnem razmaku 3-4 ur.

kazalkaVmesnih prigrizkov naj ne bi bilo, saj z njimi največkrat zvišujemo le vneseno energijo. Če brez prigrizkov med obroki ne gre potem dajmo prednost sadju in zelenjavi (namesto čokolade, keksov, čipsa, itd.)

kazalkaS pravilnim ritmom prehranjevanja organizmu zagotavljamo stalno preskrbo s hranljivimi snovmi in potrebno energijo, ki jo potrebujemo za opravljanje vseh funkcij.

kazalkaZanimivi so rezultati raziskave, ki kažejo, da je med ljudmi, ki imajo manjše število dnevnih obrokov, mnogo več takih, ki imajo zvišano telesno maso in več drugih nevšečnosti.

kazalkaZadnji dnevni obrok zaužijmo vsaj 3 ure pred spanjem!