SPLOŠNA GESLA O HRANJENJU
Uživajmo hrano sede (nikoli stoje, med hojo ali vožnjo).
Prehrana naj bo redna (zajtrk, kosilo, večerja, 1-2 malici).
Za použitje glavnih obrokov si vzemimo 10-30 minut. Hrano dobro prežvečimo.
Uživajmo čimbolj raznovrstno hrano.
Ne pretiravajmo s hrano.

ZLATA PRAVILA ZA PRIPRAVO HRANE
Izbirajmo hrano, ki je ustrezno tehnološko predelana (pasterizirano mleko, dobro očiščeno sadje in zelenjavo).
Kuhajmo hrano temeljito - Toplotno neobdelana hrana je mnogokrat kontaminirana s patogenimi mikroorganizmi. Pravilna in ustrezna toplotna obdelava bo uničila patogene mikroorganizme, vendar bodimo pozorni, kajti temperatura 70 stopinj Celzija mora biti dosežena v vseh delih živila.
Skuhano hrano moramo postreči oziroma pojesti takoj. Če se skuhana hrana ohlaja na sobni temperaturi mikroorganizmi ponovno začno s svojim delovanjem. Če je predolgo na sobni temperaturi pred uživanjem je možnost rasti mikroorganizmov mnogo večja. Zaužijmo hrano kar najhitreje po končanem postopku toplotne obdelave.
Pozorni bodimo pri ponovnem pogrevanju hrane oz. jedi. Ohladitev že kuhane jedi sicer upočasni delovanje mikroorganizmov, vendar jih ne uniči. Ko hrano ponovno segrevamo jo moramo v celoti segreti na okoli 70 stopinj Celzija zaradi mikroorganizmov.
Vzdržujmo čisto kuhinjo in ves pripravljalni pribor, ki ga v pripravi hrane uporabljamo! Paziti moramo tudi na obleko - delovno obleko!
Živila zaščitimo pred insekti in glodalci!
Uporabljajmo čisto vodo! Posebno pozorni bodimo pri pripravi otroške hrane!

RITEM PREHRANJEVANJA
Ritem prehranjevanja predstavlja število dnevnih obrokov in časovni razmak med njimi.
Strokovnjaki so ugotovili, da je za naše zdravje, dobro psihično in fizično počutje pomembno število zaužitih obrokov. Tako naj bi imel človek najmanj tri redne obroke dnevno, še bolje pa je, da je to število večje. Redni dnevni obroki naj bi bili zaužiti v časovnem razmaku 3-4 ur.
Vmesnih prigrizkov naj ne bi bilo, saj z njimi največkrat zvišujemo le vneseno energijo. Če brez prigrizkov med obroki ne gre potem dajmo prednost sadju in zelenjavi (namesto čokolade, keksov, čipsa, itd.)
S pravilnim ritmom prehranjevanja organizmu zagotavljamo stalno preskrbo s hranljivimi snovmi in potrebno energijo, ki jo potrebujemo za opravljanje vseh funkcij.
Zanimivi so rezultati raziskave, ki kažejo, da je med ljudmi, ki imajo manjše število dnevnih obrokov, mnogo več takih, ki imajo zvišano telesno maso in več drugih nevšečnosti.
Zadnji dnevni obrok zaužijmo vsaj 3 ure pred spanjem!
|